• 1 menší květák
  • 1 mrkev, hrášek – není nutno, ale vypadá to hezky barevně
  • cca 1 litr vody
  • volitelně zeleninový bujón (masox...)
  • volitelně trochu instatní jíšky nebo vyrobit vlastní, ale není nutno

Nejdříve dáme vařit vodu (možno s kostkou nebo bujónem) nebo jen osolenou, mezitím květák rozebereme na růžičky, propláchneme, pokrájíme na malé kousky, mrkev např. na kolečka a vsypat do vařící vody, posolit. Vaří se cca 10 - 15 minut. Dochutit lze Vegetou, sójovou omáčkou, nasekanou petrželkou apod...

V případě varianty s jíškou (polívka bude hustější):

  • Instatní jíšku těsně před dovařením nasypat v přiměřeném množství, zamíchat, nechat 1 minutu vařit (dle návodu na krabičce).
  • Klasická jíška -- v kastrolu se rozehřeje trošku oleje, cca 0.5 dl, nasypou se cca 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání se mouka opraží do růžova. Odstaví se z plotny a do kastrolu s jíškou se naleje naráz studená voda (odhadem 2 – 3 dl) a zamíchá se tak, aby nevznikl knedlík, ale taková hustší tekutina a opět za stálého míchání se naleje do vařící se polívky, zamíchá a za občasného míchání se provaří (jíška se má prý vařit cca 20 minut, ale to už by se za tu dobu květák asi rozvařil na kaši).