• 1 kuře (nebo přiměřený počet kuřecích čtvrtek)
  • kousek másla nebo trošku oleje
  • sůl
  • majoránka

Pokud je kuře zmražené, necháme ho rozmrazit. Opláchneme ve studené vodě. Kuře rozřízneme přes hrudní kost a roztáhneme. Posolíme z obou stran, vložíme do vymaštěného pekáče kůží dolů, vnitřek kuřete posypeme majoránkou, navrch můžeme přidat malý kousek másla. Podlijeme cca 1 – 2 dl vařící vody, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby cca 175°C péct. Peče se cca 1 hodinu, menší kuře nebo čtvrtky i méně. Během pečení je třeba kontrolovat, zda se šťáva nevypekla, pokud jí ubývá, podléváme kuře vařící vodou (aby pořád bylo cca 1 – 2 cm ve vodě). Při podlévání polejeme i samotné kuře. Před dopečením na cca 10 – 15 minut kuře obrátíme kůží nahoru a již bez pokličky pečeme, získá hezkou kůrčičku (stále kontrolujeme a v případě potřeby podléváme).

Podáváme s rýží nebo bramborem.